sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. június 15. 07:24 - SzerzoiJogvedettTartalom

Rejtélyek Az Utolsó Könyvesboltban

Halihó! Beköszöntött a nyár és talán vannak olvasóink között olyan szerencsések, akik nyaralási célja Los Angeles lesz. Nos, ha Sherlock Holmes rajongók, ne bánkódjanak, mert London helyett az amerikai városban is mindig voltak-lesznek vérbeli sherlockian élmények. Akik pedig itthon fognak csücsülni, mint mi, annak is ajánljuk ezt a posztot, mert kreatív dolgokról értesülhet. Szelid kezdet után írásunkból feltárul egy amcsi Harry Potter világ.

Nyugodtan velünk tarthat az is, aki utálja a hirdetéseket. Mi a Magyar Sherlock Holmes Club ugyanis ebben a posztban sem árulunk semmit, kísérletet sem teszünk a pénztárcák kifosztására. (Lapunkon megjelenő reklámok mind a blog.hu tárhelyszolgáltató hirdetései vagy partnereink ajánlatai, illetve sherlockian érdekességek. Mi nem forgalmazunk semmit.) Viszont Holmes népszerűsége miatt mindig is a reklámipar jellegzetes figurája volt, de akadt, amikor őt hirdették, így ezen kötelékeit nem tudjuk kihagyni. Szóval, akinek üzlethelysége van, vagy kiállítást tervez, esetleg szolgáltatást kínál, lakást dekorál, szabadulószobát készít talán jó tippekben részesülhet.

Kezdjük azzal, hogy a zseniális detektívkirály nem kizárólag brit karakter. Írója Sir Arthur Conan Doyle számos nemzetet említ a Kánonban, és a detektívet sok országban nagyon tisztelik. Amerikával különösen sok kapcsolata van pipával pöfékelő barátunknak. Most a teljesség igénye nélkül említünk párat: Például a világ legnagyobb Sherlock Holmes Rajongói társasága, a ma is aktív Baker Street Irregulars (BSI) New York-ban alakult 1934-ben. Szintén a "Nagy Alma" helyszíne a Tartan felvonulásnak, melyről korábban posztoltunk: New York Tartan City Parade

Persze Amerikában, New York-ban játszódik sok hősünkhöz kapcsolódó írott vagy filmre vitt történet, köztük például Roger Moore-ral a Sherlock Holmes New Yorkban vagy a Sherlock és Watson sorozat, azaz az Elementary:

A Robert Downey Jr. féle Sherlock Holmes film hirdetésére a Warner Bros stúdió saját utcát rendezett be a Los Angeles-i Grove-ba, ami egy népszerű kereskedelmi és szórakoztató központ. Volt nagy Big Ben replika (hangokkal, világítással), macskaköves utca és hordók, meg ládák, amiken kijelzőkön felvillantak a filmelőzetes -, plusz a kulisszatitkok képkockái. A mozifilm promóciójának több mint 60 millió megjelenésével Guy Richie Sherlock Holmes-a egynapos rekordot döntött 24,9 millió dolláros ünnepnapi nyitással. Ezenfelül elnyerte az Ezüst OBIE-díjat, amely a legjobb kreatív munkát emeli ki az otthoni és a kültéri reklámok terén.

grove.gif

Íme.... Menő mi? 

Talán egyszer mi is leszünk olyan szerencsések, hogy saját kiállításunk lesz a legklasszabb bűnüldözőről, (dolgozunk rajta), ám addig is gyűjtjük az ilyesmi tippeket. Most azért haladjunk tovább:

Los Angeles-i a The Sherlock Breakfast Club (A Sherlock Reggeli Klub), mint nevük is jelzi ők szívesen ültek be reggelizni ide-oda. De nem tagadták meg maguktól a vacsorák, a pezsgős ünnepségek, irodalmi előadásos teázások, vagy közös Sherlock Holmes filmek nézésének örömét. A társaság pár hónapja már nem igen vádolható aktívítással, mégis megemlítjük Los Angeles kapcsán, már csak azért is, mert egyik vezetője Bonnie MacBird. Ő elismert sherlockian, aki nem csak világszerte több Sherlock Holmes társaság tagja - például a Londoni Sherlock Holmes Társaság Tanácsáé -, de a hazánkban is kapható Art in the Blood (Vérében a művészet) című kalandregény szerzője kedvencünkről.

bonnie-macbird.jpg

Tevékenyebb társaság a The Curious Collectors Of Baker Street (A Baker Street kíváncsi gyűjtői - angol rövidítése: CCOBS). Ahol a tagsági díj jelenleg: szingliknek 20, míg családos tagoknak 35 dollár. (Ez csak a tagsági díj, a klubeseményekre azért még ezen felül is a pénztárcájukba nyúlnak.) A nagy taglétszámú gyűjtőgetők baráti köre még 1991-ben alakult és olyan évi négy alkalommal gyűlnek össze. Néha akár kosztümös rendezvényekre. Természetesen több feldolgozást kedvelnek a Baker Street nyomozójáról, erről árulkodik logójuk:ccobs.jpg

A klubokhoz, illetve a magyar Sherlock Holmes szabadulószobákhoz hasonlóan szintén volt illetve van escape room a kaliforniai metropoliszban. Akit ilyen szórakozás érdekel hazánkban ő a nyomozónk magyar vonatkozásainál lelhet információkat. Los Angeles városából, mi a Sherlock Holmes & Beautiful Mind (Sherlock Holmes és a Gyönyörű elme) szabadulószobáról értesültünk a la.mazerooms.com oldalról. Néhány kép róla:maze-rooms.gifItt igen lenyűgöző, egyszerre modern és viktoriánus hangulatú környezetben nyomozhatunk magával a nagy detektívvel. A játék leírása izgalmas:

"Sherlock Holmes zseniális elméje már előre megjósolt egy jövőbeli incidenst, ami meg fog történni vele. Megjósolta, hogy egy napon megmérgezik őt. Gyorsan megtalálta a kiutat, létrehozva egy titkos elixírt, amely meggyógyítja a méregből. De valóban nincs Sherlock Holmes rejtélyes módszerek nélkül.

Mélyen az elméje mélyén elrejtette a titkos elixírt és az összetevőket minden körülötte lévő ember számára titokban tartotta. Most kiderült, hogy jóslatai pontosnak bizonyultak: végül megmérgezték, és kómába esett. Ahhoz azonban, hogy megszerezd az elixírt, ami meggyógyítja a mérgezéstől, Sherlock-nak szüksége van rád, hogy belépj az elméjébe, és megkeresd, hová rejtette el a gyógymód titkát. Gondolod, hogy megtalálod az utat a zseni elméjében az ő megmentésére és megleled a kiutat, hogy megmentsd magad?"

Na, de ne csak játsszunk! Dekoráljunk! Mit tegyünk, ha könyvesboltunk van? Az ajtó festhető könyvborítóra, ám az is figyelemfelkeltő lehet, ha könyvekkel hangsúlyozzuk a bejáratot, mint erre világszerte több helyen is akad példa:

konyvesbolt-konyvek.jpg

Ezen díszítés állami - vagy házi könyvtárakhoz is alkalmazható. (Természetesen biztos rögzítést igényel és tetőt a megázás ellen.)

Sherlock Holmes-nak igen tetszene, hogy akad olyan amerikai könyvkínáló hely, ami egyszerű szigetelőszalaggal, ám leleményesen jelzi hol lelhetjük a krimi kiadványokat:

krimi-konyvek.jpg

Ez a ragacsos trükk morbid vagy rendőrségi témájú bulikon is nyerő ám.

Persze nehéz a helyzet, ha könyváruház van a birtokunkban. Manapság az emberek kevesebbet olvasnak, ezért nem árt, ha különleges élménnyel csalogatjuk be őket. Mert önmagában nem biztos, hogy elég, ha hatalmas kínálatunk van minőségi, ritka luxuskönyvekből, lemezekből, képregényekből, hiszen az embereknek már turistalátványosság is kell. Szelfi könyvespolccal, könyvalagúttal, lebegő könyvekkel, széfbe zárt könyvtárral, könyvespolc labirintussal, művészeti galériával, ahol vásárolható a képekből. A Los Angeles-ben lévő The Last Bookstore (Az Utolsó Könyvesbolt) ilyen varázslatos, csábító hely, tele felfedezésre váró rejtélyekkel. Két szinten várja az érdekődőket, az egykori banképületben kialakított könyvpalota. Tegyünk benne virtuális sétát:

És miért mutatjuk be ezt a könyvbirodalmat? Mert természetesen van polca Conan Doyle hősének szánt kötetekkel, viktoriánus lámpával dekorálva. Ígyhát az a sherlockian, aki arra jár ezt a polcot keresse és zsákmányoljon valamit!

the-last-bookstore.gif

Végezetül egy ide illő Conan Doyle idézettel búcsúzunk: "Nagyszerű dolog néhány igazán jó könyvvel kezdeni az életet, amelyek a sajátjaid."

Források:

1, Joanlock La da dee videó - YouTube, Elementary rajongó videó
2, Sherlock Holmes promóció: insights.ges.com/events-work/sherlock-holmes
3, Sherlock Holmes klubok:
- a, www.facebook.com/TheSherlockBreakfastClub
Bonnie MacBird információk: macbird.com (az írónő saját oldala) és
sherlock-holmes.org.uk/about-the-society/chairman-and-council
- b, ccobs.homesteadcloud.com
4, Szabadulószoba: la.mazerooms.com/rooms/sherlock-holmes
5, Könyvesbolt képek - internet (Pinterest)
6, The Last Bookstore video - YouTube - Must Do Travels csatorna
7, The Last Bookstore Sherlock polc - sherlockian rajongó Twitter posztja

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Ajánlott oldal: Miért jó Sherlock Holmes Kánont olvasni?

Ajánlott voksolás: Szavazás a következő nyereményjátékunkhoz

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása