sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. január 04. 14:32 - SzerzoiJogvedettTartalom

Steven Moffat már könyörög a Sherlock 5-ért

steven-moffat-konyorog.jpg

Sziasztok! Folytatódik a BBC Sherlock 5 sorozat... na, nem a képernyőn, hanem szappanoperaként médiabeli üzengetésekben. Steven Moffat és Mark Gatiss tavaly tavasszal nyilatkozták kamerába, hogy folytatnák a Sherlock 5 évadát, írnának forgatókönyvet, ha Benedict Cumberbatch és Martin Freeman visszatérne. Ekkor azt is elismerték, hogy az említett színészek már jóval többet keresnek, mint egykor az angol detektív modern kalandjait feldolgozó sorozattal.

Benedict és Martin rég más filmeket forgat. Mark Gatiss tavaly télen elkezdte egy londoni színházban bemutatni a BBC Szimfónikus Zenekarával meg a BBC egyéb munkatársaival együtt A Sátán Kutyája színdarabot, ahol maga alakítja Sherlock Holmes szerepét. Ő nem csupán beszél a világ leghíresebb nyomozójáról, hanem valóban foglalkozik is vele. Míg szintén tavaly Moffat visszatért Sherlock-hoz, de nem úgy ahogy sokan várták: inkább egy Sherlock képregény kapcsán is sunyin leszólta Benedict-et, remélve, hogy a brit művészt visszaszerzi szakmai hiúságának felpiszkálásával. (Mint tudjuk ez nem jött be.) - A BBC pedig egy transznemű komikussal, Eddie Izzard-dal tervez idén sorozatot, a Sherlock lányát - amiben úgy tűnik a világhírű detektív képtelen egyedül nyomozni, bár Conan Doyle idejében még eléggé egyszemélyes bűnüldöző hadseregként ténykedett és védjegye volt, hogy megold olyan eseteket, amiket még a Scotland Yard sem tud megfejteni...  - Tehát többen továbbléptek, de Moffat még mindig folytatja kisded játékait. Beszélt a népszerű Sherlock-ról, miközben más produkciója promotálása miatt szerepelt a BBC egyik műsorában. Vicceskedve megjegyezte korábbi színészeiről: "Nagyobb és jobb dolgok felé tartanak, de Martin és Benedict, kérlek, gyertek vissza."

Moffat szerint ő rögvest írni kezdené a forgatókönyvet, ha két sztárja biztosítaná őt a folytatásról. Furcsa ez a mentalitás, mert mikor első alkalommal szerződtették a két színészt, a forgatókönyv már megvolt. Tehát bármily meglepő létezhet előbb a történet, mint a színészi beleegyezés - sőt a filmvilágban általában ez a módi. Érthető a színészek részéről, hogy tudni akarják milyen történethez adják a nevüket, illetve milyen nagyságú munkáról kell dönteniük - egy rész, több rész, több évad?! Főleg azt tekintve, hogy a BBC Sherlock színvonala a 3. évadtól kezdve erősen romlott, talán pláne szükséges lenne egy jó forgatókönyv... , hogy a színészek érezzék minőségi folytatásba kezdhetnek. Jelenleg a "Nagyobb és jobb dolgok felé tartanak" kifejezéssel Moffat maga is beismeri szakmailag jóval többet nyújtanak más filmek a két sztárnak, mint amit ő tud kínálni. Miért választanák akkor Benedict-ék a rosszabbat? Továbbá meddig várjanak tétlenül a színművészek heteket, hónapokat vagy éveket, amíg Moffat elkészül? 

És nagyon vérlázító már a sorozat rajongóinak régóta tartó hitegetése. Van amikor valami már milliárdszor elsütve többé már nem poén, hanem mások untatása és lenézése. Akkor pedig nagy a baj, illetve nem is tisztességes, ha személyesen, telefonon vagy online képtelen Steven Moffat az egykori kollégáival egyeztetni és folyamatosan a médiabeli nyomáshoz fordul ellenük.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁS:
Radiotimes.com  - "Steven Moffat would 'write Sherlock season 5 tomorrow' if cast returned" cikk (2023. január 3.)

Készíts saját Sherlock jelmezt: Detektív jelmez házilag

detektiv-jelmez-kosztum-hazilag-olcson.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása