sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. szeptember 28. 07:10 - SzerzoiJogvedettTartalom

Steven Moffat a The Times-nak nyilatkozta, hogy se Sherlock Holmes, se John Watson nem meleg

... avagy a BBC Sherlock világrendítő sikere, egy hazugság ártalmai meg egy elszalasztott szellemi forradalom

moffat-times-interju.jpg

Kedves Olvasóink!

Bár még mindig sokan várják a BBC Sherlock sorozatának 5-évadát, (külföldön kicsit sem csillapodik a Sherlocked mánia!!!), a folytatásnak egyenlőre még neki sem kezdtek a készítők. A forgatókönyvírók még egy új történetet se írtak meg, de Mark Gatiss és Steven Moffat, akiknek a 4. évad óta nem sikerült más, igazán sikeres tévés pordukciókkal előállniuk, azóta még mindig a Sherlock világrendítő népszerűségének köszönhetően kerülnek címlapra. (Gyakran új színházi produkcióikat is azzal összekötve ajánlják.)

Januárban Moffat már kamerák előtt könyörgött a két főszereplő színész, Benedict Cumberbatch és Martin Freeman felé, hogy térjenek vissza a sorozathoz. Augusztusban pedig Mark Gatiss a The Guardian-nál fejtette ki olvasói kérdésekre válaszolva, hogy természetesen szívesen készítene mozifilmet a világhírű detektívről. Pár órája Steven Moffat jelentette ki a The Times magazinnak, hogy nyomozója Sherlock és a katonaorvos blogger John között nem volt szerelmi viszony.

Ez elég eső után köpönyeg. Sajnos az epizódok futása alatt - főleg a fiatalok körében - nagyon elterjedt az a tévhit, hogy a detektív erotikus kapcsolatban él lakótársával John-nal. Pedig ennek Conan Doyle eredeti történeteit nézve nem volt alapjuk. Az egykori kalandokban Sherlock és Watson a lakbér felezése miatt költöztek össze a Baker Street 221B szám alá, majd ahogy megismerték egymást csak igaz barátság meg a közös nyomozás kötötte őket össze és semmi orgazmus. Doyle a szellem emberének teremtette Holmes-t, akinek gondolkodása érdekes, nem az aszexuális (szexmentes) magánélete, így a Kánonbeli történetekben is mindig a bűntények kapcsán olvashatunk a logika nagymesteréről, míg Watson pedig többször nősült és néha el is költözött a Baker Street-ről.

Hazánkban egy szexuális kisebbségekkel foglalkozó társaság honlapja azt sem átalja állítani, hogy maga az író, Conan Doyle is meleg volt. Holott az irodalmár kétszer nőt vett feleségül és 5 gyermeke született. Nem vonzódott saját neméhez. Sosem élte a melegek életét, ugyanakkor el tudta viselni, ha valaki saját neme képviselői közt kereste a szerelmet. Egyik híres alakja "Az Elveszett Világ" című művében Challenger professzor, aki a nagy önkontrollal bíró és elemző viselkedésű Holmes-szal szemben egy agresszív, indulatos és uralkodó jellem, legfeljebb csak az a közös vonásuk, hogy Holmes-hoz hasonlóan élő személyről mintázta. Sherlock legfőbb inspirációja az a Joseph Bell skót sebészprofesszor, akit az író már ősz hajjal ismert meg, mert annyira megviselte szeretett asszonya elvesztése, hogy annak halála után rövid idő alatt megőszült. Challenger azonban a nős, három gyermekes híres felfedezőn Percy Fawcett-en, illetve Conan Doyle egyik cimboráján William Rutherford fiziológia professzoron alapul. William Rutherford sosem nősült és bevallotta az írónak, hogy meleg. Doyle emiatt nem fordított hátat neki, de többször jelezte felé, ő orvosként ezt nem tartja egészségesnek és jobban örülne, ha cimborája a szebbik nem köréből választana társat. Viszont Conan Challenger professzor alakját sem a nemi aktusaival állította fókuszba a művében, hanem inkább az ősvilág szörnyetegei, a dinoszauruszok közt megélt hihetetlen kalandjaiba nyújt betekintést. Sir Arthur Conan Doyle számára fontosabb volt elképesztő kalandok, mintsem szexuális együttlétek megírása. Londoni detektíve számára az emberi tudás, a nemes szellemi képességek képviselője, így az eredeti kalandjaiban Sherlock Holmes megemlíti magáról, hogy ő csupán egy agy, akinek többi része puszta függelék.

Sir Arthur Conan Doyle idejében az emberekben fel sem merült, hogy Holmes meg Watson között szerelem szövődött. Ezzel a hamis elmélettel 1941-ben állt elő egy Rex Stout nevű provokátor, aki bár élt Doyle életének idején, az elméletét csak jó 11 évvel annak halála után kezdte nagy "bátran" fejtegetni. Stout maga is közölte, hogy az elmélete jobb bizonyítást érdelmene. Például olyan erőltetett logikátlan, okfejtésre hivatkozott, hogy Doyle Sherlock Holmes történeteinek címéből ki lehet tenni az Irene Adler szót (, ami a leghíresebb női szereplő neve a Kánonban), ebből következik, hogy John Sherlock Holmes felesége volt. (Jó, kis agyzsibbasztó s hajhullató teória ez.) Készséggel eláruljuk, hogy a 60 történet címe az angol ÁBC minden betűjét tartalmazza, így Benedict Cumberbatch vagy Jonny Lee Miller, de Robert Downey Junior neveit is összetehetnénk belőlük, ők mégsem egymás házastársai.

Stout másik érve az volt, hogy a Baker Street-en élő férfiak tudták egymásról mikor alszik a másik. Nos, ez lakótársaknál természetes. A kollégisták is tudják, mégsem jelent egyet a közös szexuális élményekkel köztük, hanem az életmódjuk természetes része. Például illik elköszönniuk egymástól, ha az egyik aludni tér. Azért is jó szokás ez, mert így a másik tudja ne csapjon zajt, hagyja lakótársát pihenni.

Sajnos a Sherlock Holmes Rajongói Társaságok - köztük a legjelentősebb szervezetekkel: az angol Londoni Sherlock Holmes Társaság és az amerikai BSI (Baker Street Irregulars) - nem kezelték elég határozottan ezt az ügyet. Stout ellen nem békés tiltakozásokat szerveztek, hanem vacsoráikra hívták, előadni hagyták s azt remélték jó szóval, szép kérésekkel lebeszélhetik képtelen elméleteiről. Ez semmilyen pozitív hatást sem ért el, inkább bátorította a provokátort. Az elmélet egyre jobban terjedt. (Sherlock Holmes-ról amúgy is sok ember szeret úgy okoskodni, hogy egyetlenegy Doyle féle sztorit se olvasott el róla.) Később, mikor a nem Arthur Conan Doyle ártal írt Sherlock Holmes feldolgozásokban - könyvekben, filmekben, újságcikkekben - időről-időre emlegetve lett a homoszexuális szál, a rajongói szervezetek nem küldtek tiltakozó leveleket. Így békés módon nem vivták ki, hogy ne elterjedjen ez a tévhit. A modern időkben még egy igen vitatott "Conan Doyle örökös", Andrea Plunket állt ki azért, hogy Sherlock Holmes nem meleg, de sajnos a Guy Ritchie-féle Robert Downey Jr. film kapcsán és vélhetően főként anyagi érdekből, mert remélte így újra kap némi figyelmet s lehúzhatja pénzzel az alkotókat.

A BBC Sherlock-nál azonban alaposan visszaütött, hogy Mark Gatiss nyiltan vállalja homoszexualitását (, házastársa Ian Hallard, angol színész, író), illetve a sorozatba csempéztek olyan jelenteket, amik félreérthetőek. Például egy utcai jelentnél hátulról látjuk a sétáló detektívet és John-t, közben úgy tűnik, mintha megfognák egymás kezét. Az ilyen filmes trükkök arra szolgálnak, hogy a nézők közé vonzzák a meleg embereket is - több ilyen trükköt alkalmaztak. Mikor azonban Mofatt és Gatiss ráeszméltek milyen rosszul sült el a kamu melegcsalogató, már késő volt. A neten főleg tétlen tinilányok és fiatal, otthon unatkozó anyukák (, akik nem Doyle könyveket olvasnak), még 6 évvel a sorozat utolsó része után is, 2023-ban naponta töltik netre a saját történeteket arról Sherlock hogyan kéri meg John kezét, majd bújnak együtt ágyba szexelni.

Steven Moffat és Mark Gatiss hiába nyilatkozták többször, hogy hőseikben fel sem merül a közösülés, nem fognak összeházasodni (- ezt becsületükre mondva: be is tartották, kaptak is érte agresszív fenyegetéseket), illetve egy alkalommal nyilvánosan felolvastattak Benedict Cumberbatch-csel meg Martin Freeman-nel egy hölgy által írt ilyen szerelmi sztorit, amit aztán kamerák előtt jól kiröhögtek. ... Az eredmény: A hölgy meg néhány rajongó megsértődött mások pedig még mindig írják vagy megrajzolják aztán közösségi médiára teszik, ahogy Sherlock meg John teste összefonódik.

Tehát Moffat mostani nyilatkozata sem ér majd semmit.... Hiába hívta fel a figyelmet arra; a szex csak (egy írói) eszköz a történetben a bűntényekhez és se Sherlock se John nem szerelmes, de mégcsak fizikai ingerből sem jönnek össze némi hancúrra.

the-times-bbc-series.jpg

Így történt, hogy egy hazugság teret nyert a világban, fontosabbá válva, mint az igazság. Már csalódottak a Conan Doyle értékeit valló sherlockianok, a BBC Sherlock alkotói, szereplői és a meleg szálban mélyen hívő rajongók is (, hiszen utóbbiaknak nincs se házasság, se a sorozat folytatása). Sok-sok ember életébe hozott az aljas trükk keserű érzéseket. Ezért veszélyes a hazugság. A legkisebb álnokság is okozhat depressziót, tönkrement életet, öngyilkosságot, de akár családi békét pusztíthat vagy még világháborút is kirobbanthat.

Persze most megkaphatnánk, hogy kibicként osztani az észt könnyű, pláne egy olyan helyzetre, amire nincs gyógyír vagy mi sem tudjuk a megoldást. De tudjuk.... Nem azért, mert olyan okosak lennénk, mint Sherlock Holmes, hanem mert jól ismerjük Sherlock Holmes-t és annak világra gyakorolt elképesztő hatását.

Moffat-ék kezében ott volt Sherlock-kal a világ egyik legcsodálatosabb lehetősége, csak elszalasztották. Ha az erotika helyett a logikára helyezték volna a hangsúlyt, mint a sorozat első részeiben és a közösségi médiában meg Sherlockology oldalukon érdekes rejtvényekkel fogták volna meg a fiatal és érettebb korú embereket forradamat csinálhattak volna, mint egykor Robert Baden-Powell, aki Sherlock Holmes módszerekkel tanította meg gondolkodni és boldogulni a fiatal cserkészfiúkat a természetben... Mindez az igazi Sherlock Holmes-hoz is méltó...

Moffat s Gatiss a Robert Baden-Powell cserkészmozgalmánál is nagyobb szellemi forradalmat készíthettek volna, amire a Sherlock sorozat világhódító sikere miatt minden esélyük biztosan megvolt. Egy olyan lehetőség, ami az emberiség történetében keveseknek adatik meg, de nekik megnyilt.

Moffat-ék csinálhattak volna valamit, amiből a mai napig kényelmesen megélnének, anélkül, hogy őmaguk és mások is kevesebbet csalódtak volna. Építhettek volna valamit, amire sokkal büszkébbek lehetnének sajátmaguk, meg a résztvevők egyaránt.

De a Sherlockology-n is alapvetően fontosabb volt mondjuk Irene Adler rúzsát és körömlakkját vagy bármit reklámozni, amiből a könnyed, rövid posztok kevés munkájával gyors pénzt reméltek.

Sajnos elszaladt a lehetőség, összedőlt a sorozat folytatásának reménye, maradt a szánalmas könyörgés a rajongók, a főszereplők meg az újságírók felé. Meg a tengersok online erotikus (fanfic) történet, amik már rég nem a bűnmegfejtésről és a logikáról szólnak... Pedig ahogy a sorozatban szerepelt, sőt egyfajta mottójuk volt: "Gondolkodni az új szexi"

new-sexy.jpg

És a logikus gondolkodás bármely nemi identitású embernek vonzó, imponáló jelenség. Így nem sértené a melegeket vagy az azokkal szimpatizáló ki tudja milyen genderbe tartozókat sem, szintén vonzó a heteroszexuálisoknak is. Hiszen a racionális gondolkodás nem szétválasztja, hanem összefogja az embereket.

Milyen nagy kár, hogy ezt az izgalmas, logikus szexiséget egykor a sorozatban szembeköpték, majd azóta elfelejtették... 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

TUDTAD?
A legnagyobb erogén zónánk az agyunk - mégha nem is lehet simogatni.

FORRÁS:
The Times "Sex for Sherlock Holmes is crime solving, says Steven Moffat
The creator of the hit BBC series quashes rumours of a romance between the master sleuth and the doctor" 

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása