sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. február 23. 11:49 - SzerzoiJogvedettTartalom

Egy éjszaka Bangkokban

one-night-in-bankok.png

Sziasztok!

Szerdán megjelent az amerikai Rick és Morty képregény a világ legismertebb detektívének szentelt kiadása. Azért február 21. napján, mert Amerikában az Sherlock Nap, ugyanis a dátum (2.21) kiadja a Baker Street-i bűnüldöző otthonának házszámát (221).

Csütörtökön, azaz tegnap csendben emlékeztünk Tahi Tóth László és Kárászy Szilvia elvesztésének évfordulójára. A médiában persze nem maradhatott elhallgatva a szomorú esemény és köszönünk minden megemlékezést. Külön köszönetünk az ATEMPO.sk szlovákiai magyar zenei-kulturális portálnak, hogy Facebook oldalukon minket a Magyar Sherlock Holmes Club-ot is megemlített. Valóban, mi nem létezhetnénk Tahi Tóth László színművész ötletei és biztatása nélkül... Még csak az év második hónapjában járunk, de szépen alakulnak a médiaszerepléseink. Tahi Tóth László és Kárászy Szilvia hagyatéki ügyében pedig továbbra is tartjuk magunkat Közleményünkhöz és az örökösöknek a legjobbakat kívánjuk a nehéz, fájdalmas és elkerülhetetlen eljárás során.

Sajnos klubunk tevékenységét klubelnökünk SherlockExtra hanyatló egészsége miatt jelentősen át kell szervezni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennénk tele tervekkel és ne igyekeznénk a továbbiakban is. Posztjaink ritkulhatnak ugyan, de az ötletekből sosem fogyunk ki. Idén két nyitott eseményt tervezünk - feltehetőleg tavasszal -, amin résztvehet bárki, aki szeretne - nem csak klubtagok. Az eseményeken most nem kimondottan Sherlock Holmes lesz fókuszban, hanem olyan érdekes témák, melyek jól köthetőek hozzá. A rendezvények helyszíne törzshelyünk a budapesti Deák Ferenc Könyvtár lesz, míg előadóknak a témák elismert szakembereit kértük fel.

És ha már rendezvények; Számtalanszor említettük, hogy Holmes-ért, nemcsak Angliában és Amerikában rajongnak, hanem a világ számos különböző táján is. Ázsiában nagyon erős, szintén mániákus a rajongás érte. Idén ünnepli megjelenésének 40. évfordulóját a Sherlock Hound (, azaz Sherlock Holmes, a mesterkopó) japán rajzfilmsorozat, mely hazánkban is jól ismert. Érdekesség, hogy ezen ünnep egybeesik Jeremy Brett Granada Tv-s "Sherlock Holmes kalandjainak" 40. jubileumával, ugyanis a két Holmes-ról szóló alkotás egy azon évben jelent meg 1984-ben. Kína Sherlock Holmes mániájáról szintén többször említést tettünk már, de most Thaiföld van soron.

the-last-act-poster.jpg

Március 22-én (pénteken) ugyanis Bangkok városának egyik legelőkelőbb luxusszállodájában, a The Sukhothai Bangkok-ban bemutatásra kerül a "Sherlock Holmes The Last Act" (Sherlock Holmes az utolsó felvonás). Az érdekes előadás főszerepében Nigel Miles-Thomas lesz látható, aki korábban is öltötte már fel a detektív jelmezt. Külföldön elismert Sherlock Holmes színész. A luxusvacsárához a hotel csodálatos viktoriánus hangulatot vesz fel és a színdarab szerzője az a David Stuart Davies, aki Jeremy Brett életrajzírója. Az egész estés esemény 800 THB-be, forintra átszámítva 7-8 ezer forintba kerül majd fejenként. Ugyan ezt, az idei év legimpozánsabb thaiföldi sherlockian eseményét nincs lehetőségünk közvetíteni, azért a különleges hotelt 2 percben bemutathatjuk:

Aki pedig érdeklődik az ilyen páratlan vendéglátó helyek iránt, annak ajánljuk a "A világ legszebb szállodái" filmsorozatot, mely hazai dokumentumfilm csatornákon megy.

Az érettebb korosztály szeret Thaiföld fővárosa kapcsán egy zeneszámot. Nekik nosztalgiából, azon fiataloknak pedig, akik még nem ismerik "újdonság"-ként ajánljuk Murray Head (brit színész és énekes) One Night In Bangkok (Egy éjszaka Bangkokban) című dalát, melyet a mai napig is számtalanszor feldolgoznak: 

Megint egy nagyszerű példa arra, hogy Sherlock Holmes révén közelebb kerülhetünk más nemzetekhez, érdekes kulturális eseményekhez, illetve a zenéhez. Szép napot és jó hétvégét kívánunk!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolódó posztunk David Stuart Davies révén:

Újra felzengett Jeremy Brett hangja

FORRÁSOK:
1, The Sukhothai Bangkok hivatalos oldal - sukhothai.com:
Sherlock Holmes at The Sukhothai Bangkok
2, The Sukhothai Bangkok hivatalos YouTube csatorna:
Journey to an oasis in the heart of the city - The Sukhothai Bangkok
3, YouTube zenei videó:
Murray Head - One Night In Bangkok (Long Video Version) 1984

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása