sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. december 21. 03:59 - SzerzoiJogvedettTartalom

Így írtok Ti - Sherlock Holmes összes, könyv vélemény - Elizabeth Windsor

igy-irtok-ti.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Ebben a különleges posztban értékelést adunk a magyar honlapok világába való visszatérésünkről, az azóta történtekről, majd Elizabeth Windsor (moly.hu-s felhasználó) csodálatos sorainak is teret adunk Sherlock Holmes-ról. Mert nem csak mi tudunk írni erről a fantasztikus hősről, hanem Ti is, méghozzá bölcsen, lenyűgözően. Az értékelőben erre még hozunk példákat. Ez amolyan összes, összesítő bejegyzés.

Sok ember más országokban és idehaza is úgy formál Sherlock Holmes-ról véleményt, hogy sosem olvasta a Kánont, azaz Sir Arthur Conan Doyle eredeti történeteit a detektívről. Egykor megalakulásunk után az első magyar éveinkben az olvasóink vagy klubtalálkozóink egyes résztvevői nem értékelték a munkánk és csacsinak néztek minket, mikor tényeket említettünk Sherlock Holmes-ról, mert ők mondjuk egy-egy filmfeldolgozást ismertek csak és nem tudták azok mennyire el tudnak térni a valódi történetektől és ki tudják forgatni vagy el tudják gyengíteni Holmes jó, példamutató tulajdonságait. Olyan is történt, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy a brit detektív nem csupán Angliához, de más országokhoz - így Amerikához vagy Magyarországhoz is nagyon kötődik. (Kapcsolódó oldalunk: Sir Arthur Conan Doyle és Sherlock Holmes magyar vonatkozásai.) Egykor mikor külföld felé fordultunk, abban nem csak a Cseh Sherlock Holmes Társaság elnökének, Aleš Kolodrubec megtisztelő felkérése állt, miszerint a mi tudásunkra, sherlockian odaadásunkra szükség lenne nemzetközileg is, hanem azon tény, hogy tudtuk, ha külföldi elismerésekkel térünk majd vissza, akkor komolyabb hazai megítélésünk lesz. Olyan Sherlock Holmes rajogók lesznek rólunk kedvező véleménnyel, akik nem kizárólag addig gondolnak a különleges, nyomozó hősre, amíg képernyőn van... Ez így is történt. (Nagyon sajnáljuk, hogy ötletadó gazdánk és első klubelnökünk Tahi Tóth László, Kossuth-díjas színművész ezt már nem élhette meg, igaz legalább külföldi sikereink jó részének örülhetett.)

Az újraindulás jól sikerült. Vannak olyan követőink, akik naponta, vagy egy-két naponta rendszeresen felkeresik blogunkat. Tapasztaljuk ezt és köszönjük szépen. Szintén értesültünk arról, hogy szívesen ajánljátok oldalunkat, amit szintén hálásan köszönünk.

Egyéb örömök is értek minket. (Próbáljuk időrendben felsorolni őket):

- Posztjainkat közölni szokta az Index.hu és a Blog.hu,

továbbá az Index.hu egyik főszerkesztő-helyettese remek Sherlock Holmes kvízjátékot készített, ami nem csak öröm volt számunkra, de megtudtuk, hogy saját lánya, egy lelkes tinédzser inspirálta, aki maga is Sherlock Holmes rajongó. Mindig jó értesülni a detektív fiatal magyar tisztelőiről. (Ez amolyan Ti írtátok, hiszen a kvízjátékot nem mi állítottuk össze, hanem másik Sherlock Holmes rajongó inspirálta.)

- VIP tagokra leltünk meg olyan jószívű emberekre, akik egyszer-egyszer fontos segítséget nyújtottak számunkra 

- Partnerünk lett a Kossuth Kiadó - aki tiszteletpéldányt küld nekünk Sherlock Holmes könyveiből. Külön köszönjük, hogy egy éves együttműködés után a könyvkiadó bővítette felénk ajánlatát és más krimi könyveikkel is csiszolhatjuk tudásunkat a krimi világáról, mely Sherlock Holmes terepe.

- TeveLaci nevű moly.hu-s felhasználó kérést írt nekünk (, újra Ti írtátok), így kérésének eleget téve megjelent itt a blogunkon a Sherlock Holmes paródia Conan Doyle-tól

- Beszélt rólunk a hatoscsatorna televízió a Nagykörút című kulturális műsorában és említett a Klubrádió minket

- Sherlockian tárgyakat készített nekünk, például kézzel írt filmrelikviás leveleket, majd szerkesztőnkké vált: Zleszik Pál András, történelemtanár,

akinek több cikket is köszönhetünk: Dió és kukoricavirág

(Ez a helyzet, amolyan Ti írtátokból lett Mi írtuk, mivel András már oszlopos tagunk.)

- Szórólapjainkat kulturális intézetekbe tudtuk elhelyezni (- ebben is nagy érdemei vannak Andrisnak)

- Megható cikket olvastunk Arthur Conan Doyle-ról a Blikk újságírójától, Zeller Mártontól: Zeller Márton Doyle cikke a Blikkben

- Interjút készített velünk a Kultúrjunkie, majd az interjúnk az Újnépszabadság is közölte

A kérdéseket Ti írtátok, pontosabban az interjúkészítő Talabos Dávidné Dr. Lukács Nikolett

- Csodálatos véleményt kaptunk Borbély Attila Lászlótól: Köszönet Attilának

ezt is Ti írtátok, illetve Attila

Pár napja pedig szintén szívderítő, bölcs sorokra találtunk Sherlock Holmes-ról. Ezúttal Elizabeth Windsor (moly.hu-s felhasználó) jóvoltából. A moly.hu-ra írt véleményét az alábbiakban közöljük.

sherlock-emlekiratai-konyv.jpg

"Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai:

Ezt a kötetet egy könyvszekér polcán találtam és nagyon olcsón megvettem. Aztán megfeledkeztem róla. Majd megnéztem a Granada sorozatát Jeremy Brett főszereplésében, és Holmes – rajongó lettem. Előkerestem ezt a viharvert kötetet (mert bizony a megvételkor nem ellenőriztem, hogy milyen a belseje) és Holmes-i izgalommal illesztettem össze egy két elszakadt oldalt, olvastam, és nagy örömmel ismertem fel kedvenc részeimet a sorozatból.

Arthur Conan Doyle egy meglepő és titokzatos viktoriánus alkotó maradt számomra, akinek lelkében Holmes és Watson megszületett, és aki olyan megdöbbentő alkotásokat is írt, amelyek talán mindig is foglalkoztatták az embert; mint pl. az ősvilág vagy letűnt civilizációk, vagy a spiritizmus és mindenféle misztikus tanok és események.

Ez a kötet, bár sorrendben nem az első, mégis mint „in medias res”, kitűnő beugró egy zseniális elme és igaz barátja megismerésére, és mindemellett nagyon velős és tömör erkölcsi tanulságokkal gazdagodhatunk, nem mindamellett Mrs. Hudson pedanteriája is megihlethet minket egy-egy takarítási időszak erejéig.

Egyedül azt sajnálom, hogy ilyen kevés kötet született Sherlock Holmes-ról, mert bizony nagyon tanulságos, egy magasabb gondolkodásmód elsajátításának kulcsai is benne rejlenek, s ebben az elbutulás felé tartó világban sokkal többet kellene olvasnunk olyan emberekről, akik alkalmazzák is ezt a magasabb szintű gondolkodást."

Teljesen megértjük ezeket a sorokat. Nagyon szépen köszönjük, hogy nemcsak adhatunk Nektek, hanem sok-sok jót kapunk is Tőletek. Hálánk, mert megérte újra magyarul, magyaroknak írni, mesélni Sherlock Holmes-ról. Folytassuk tovább együtt, Veletek!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása