sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. március 26. 06:30 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes megint bohózatban, hej, a ruháját de elfogadnánk

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Köszönjük szépen, hogy legutóbbi keményebb bejelentésünk ellenére nem pártoltatok el tőlünk és továbbra is olvasátok blogunkat. Szintén köszönjük ha ajánlotok másoknak is minket. - Hogy javítsunk a hangulaton hoztunk egy bohémabb posztot. Természetesen várhatóak tartalmasabb bejegyzések is a jövőben egy tudósnőről, Jeremy Brett legendás tévésorozatáról vagy újra, mégtöbbet írunk A Sátán Kutyája hátborzongató történetéről... De most...

Kezdjük egy kis videóval, mely a Sherlock Holmes és a Félelem Völgye (SHERLOCK HOLMES et le mystère de la vallée de Boscombe) színdarabról szól. Sir Arthur Conan Doyle műve alapján Christophe Delort dolgozta fel és a párizsi Le Point Virgule teátrum adja már 5 éve, ami azt jelenti, hogy sok esztendeje vonz nézőket. Mi eddig csak jó véleményeket olvastunk róla Twitter és YouTube felhasználóktól s kritikusoktól, illetve tudjuk, hogy tavaly elnyerte a Molières 2022 díjat. Igazából a darab olyan komédia, aminek minden karakterére több színész jut az évadokban. Megjegyzendő még, hogy ugyanebben a színházban Christophe Delort szintén sikerrel mutatta be a Sherlock Holmes és a kék gyémánt (Sherlock Holmes et l'aventure du diamant bleu) című adaptációját. A most említett Boscombe-völgyes alkotás vígjáték jellege és számunkra érthetetlen nyelve miatt a rövid videóból nem jön át mi miért poénos, amiért bemutatjuk az Sherlock Holmes öltözéke, továbbá értékeljük azt, hogy vígjáték ellenére így a videó alapján Holmes nem tűnik idiótának, sőt a rá jellemző angol hidegvérrel vagy epés megjegyzéssel fogadja mások dilis reakcióit. Na, de öltözék: elegáns, Holmes egyik jellegzetes színét a barnát mutatja, látszik, hogy minőségi anyagokból készült és bármikor elfogadnánk. Delort mindkét produkciójában szerepelt:

Sherlock Holmes és a kék gyémánt:

[Kapcsolódó poszt: Dr. Lente Gábor professzor (PTE): Gyémántok az örökkévalóságnak?]

... Addig is marad nekünk a Sherlockita jelmez, meg a sajnálat, hogy bár külföldön tucatszámra mennek a Sherlock Holmes színdarabok, hazánkban jó ideje nincs ilyen. Pedig annak is mennyire örülnénk, ha Mészáros István író, színész "Sherlock Holmes és Európa árvája különös esete - ahogyan John Watson lejegyezte" kerülne színpadra. (Új követőinknek jelezzük, hogy Mészáros István Művész úr alkotása meghallgatható a darab előbb leírt címére kattintva. Sherlock Holmes magyar hangja  pedig Kautzky Armand színművész.)

MORIARTY VISSZAVÁG

Van azonban, mikor nem az öltözék az, ami árulkodó. Emlékszünk a Sherlock Holmes - Árnyjáték filmben arra a jelenetre, mikor a zseniális detektív (Robert Downey Jr.) bevallja James Moriarty professzornak, hogy  eljárt az előadásaira, így szerzett meg sok információt róla. Nos, mi hozzájutottunk Denny Dobry sherlockian közelmúltban tartott Sherlock Holmes előadásának fotójához. Nyilvánvalóan klassz prezentáció lehetett, ha szóba került az orosz Sherlock Holmes és Dr. Watson sorozat (, melynek képe a kivetítőn látszik).

moriarty-eloadas.jpg

De vészjósoló, hogy a közönség soraiban feltűnt Moriarty professzor is, halált sejtető fekete és vérvörös öltözetben.

paget-moriarty.jpg

(A kopaszodó professzor Sidney Paget rajzán.)

Ha van saját Sherlock Holmes viccetek vagy mókás élményetek nyugodtan küldjétek el nekünk. Örömmel vesszük. (Kapcsolódó oldal: Üzenetküldés)

Szép napot és jó szerencsét kívánunk! 

Ajánlott poszt:

sherlock-vicces-titka.jpg

KÉRÉS A RAJONGÓKHOZ 

 

- EGYÉB HÍR: Szomorúan tapasztaljuk, hogy a Sherlock Holmes összes történetét tartalmazó két részből álló könyvek árai irreálisan magasak. Magáneladók és antikváriumok 24-30 ezer forintért kínálják egyben őket, pedig pár hónapja 7-8 ezer forintért lehetett beszerezni együtt mindkét részt. Úgy véljük nem volt olyan magas az infláció, ami ezt magyarázná és nyomtatási költségek emelkedése sem lehet ok, mivel ezek több éve kiadott, használt példányok, illetve a november elején megjelent vegyes fogadtatású Enola Holmes 2 film sem nyomhatta meg ennyire a keresletet. (Az Enola kalandoknak külön könyvei vannak.) Ráadásul a magyar kiadványok képekkel illusztráltaknak sem tekinthetők a külföldi kiadásokkal szemben, és ha így haladunk az összeget biztos tovább emelik majd. Ne hagyjuk, hogy kihasználjanak minket! Így arra kérjük, aki venne magának vagy szerettének az még várjon, mert ha nem rendelünk idővel mérséklődnie kell az árnak. Amennyiben pedig megfelel nem papír kiadvány, úgy oldalunkról ingyen elérhető magyar és angol nyelven ebook formájában is: A teljes Kánon (ebook) - Segítsünk egymásnak és gondoljunk a pénztárcánkra, mert nem mindegy mire mennyit költünk a mai világban! 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása