sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. június 19. 03:41 - SzerzoiJogvedettTartalom

O Fortuna - Sherlock hírek

o-fortuna.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Mint tudjátok a római mitológiában Fortuna istennő a szerencse, a sors, az élet esetlegességének képviselője, a főisten Jupiter elsőszülött lánya. Úgy tűnik ránk mosolygott. Csodálatos ajánlatot kaptunk egy remek tanulmányútra. Végvári Zsófia festményszakértő, a Festményvizsgálati Laboratórium vezetője hívott el minket egy egyszerre kulturális és nyomozós élményre, melynek során látogatást tehetünk a különleges laboratóriumban. (Festményhamisítási ügyről már írtunk A tökéletes bűntény című bejegyzésünkben és így Sherlock-nak köszönhető kapcsolatfelvételünk.) A meghívás nagy öröm és megtiszteltetés számunkra. Tanulmányi kirándulásunkról majd beszámolót készítünk ide a blogra, ám akit már most érdekelnek a festményvizsgálati érdekességek az online kutatást végezhet a színvonalas festmenyvizsgalat.blog.hu oldalon.

Végvári Zsófia a Festményvizsgálati Laboratórium alapítója és vezetője. Saját kutatóbázisán 2005 óta foglalkozik festmények stíluskritikai elemzésével meg természettudományos vizsgálatával. Méghozzá a legkorszerűbb analíziseket és eredményeket biztosító műszerpark segítségével, ami technikai felszereltsége rendkívüli mind hazai, mind Közép-Európai viszonylatban egyaránt.

Jövő év elején várható Zsófi könyvének megjelenése, mely "Az én Csontvárym" címmel lesz elérhető.

tul-a-latszaton-konyv.jpg

Túl a látszaton könyv - A képen az író Negrelli Andréa, a könyvborító, valamint a mű tudományos tanácsadója Végvári Zsófia

A franciaorszában élő Negrelli Andréa (filmrendező, vágó, a francia televízióknál és produkciós cégeknél dolgozott és dokumentumfilmeket rendez) első regénye, a Túl a látszaton (eredeti címe: „Aller au-delà de l’apparence”) Franciaországban jelent meg először, ám tavaszra elkészült a regény magyar fordítása is. Ebben Andréa az egyik karaktert Végvári Zsófiáról mintázta. A regény francia-magyar, valós eseményeken alapuló történetet mond el. Főhőse a regény írójára, Negrelli Andréára hasonlít, hisz egy Magyarország és Franciaország között ingázó filmrendező. A történetben festmények körüli nyomozás és izgalmas szituációk fonódnak egybe, a szerelem, barátság, művészettörténet meg a tudomány izgalmas szövevénye. Zsófi számos történettel és szakmai meglátással segítette Andréát a regény művészettörténeti és műkereskedelmi részeinél.

A túl a látszaton sikeres volt, ma már szinte Sherlock Holmes képességeivel kell rendelkeznie annak, aki szeretne magának egy példányt belőle. Márciusban a Főfotó Kávézó adott a könyvbemutatónak helyet, ahol házigazdaként Szabó Gábor HCA*, filmoperatőr, egyetemi tanár vett részt, míg azt alkotásból Kútvölgyi Erzsébet színésznő (Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja) olvasott fel. (Információk a bdpst24.hu - Túl a látszaton - a könyv, amely a műkereskedelem szemfényvesztőinek birodalmába vezet cikke alapján.)

A könyvbemutatót hirdető kép:

konyvbemutato-poszter.jpg

Még annyi mindenről szeretnénk beszámolni. Mondjuk, hogy egy kedves klubtagunkkal érdekes cikken meg a Sherlockian Könyvfelajánlás második körén dolgozunk (, aki szeretne csatlakozhat kezdeményezésünkhöz). Úgy elárulnánk konkrétabban, hogy találtunk egy elképesztően tehetséges magyar férfit, akivel elkezdtünk egyeztetni egy interjút ide a blogra. Szóval a nyár ellenére igen aktívan dolgozunk, ám most nem mesélhetünk el mindent, legyen meglepetés. Azt azonban büszkén jelezhetjük, hogy az amerikai Beacon Society (egy neves sherlockian társaság) reklámozza az ehavi online kiadványában (THE BEACON SOCIETY - The Not-So-Quarterly Newsletter) a Sherlockian Society Map-ot, mely a nemzetközi sherlockian térkép, amin mi a Magyar Sherlock Holmes Club is szerepelünk.

Őszintén köszönjük, hogy idén szépen nőtt az olvasóink, követőink száma. Köszönjük megtisztelő figyelmeteket. Azt meg külön, hogy már érkeznek érdeklődések az október 18-ai klubtalálkozónkról. Hamarosan kiteszünk egy szavazást és voksolhattok őszig a kezdési időpontra, vagyis megszavazhatjátok hány órakor kezdjen.

Fortuna kezd ránk mosolyogni s reméljük ez így is marad. Mindeközben nagyon szeretjük a komolyzenét és hisszük minden ember talál benne kedvére valót. Most elhoztuk a Carmina Burana világszerte népszerű dalát, ami az O Fortuna. Benedict Cumberbatch révén mutatjuk be, akivel korábban már Sir Andrew Lloyd Webber zseniális alkotása, Az Operaház Fantomja is látható volt blogunkon. Reméljük Carl Orff alkotása szintén tetszeni fog Nektek. 

Hoztunk még egy mini rejtvényt. Egyszerű lesz és szerintünk szeretni fogjátok: 

Ki volt az a híres boxoló, aki egykor erre a dalra vonult ringbe?

1, Kovács "Kokó" István

2, Evander Holyfield

3, "Prince" Naseem Hamed 

4, Papp László

5, Erdei Zsolt

6, Dariusz Michalczewski, a "Tigris"

A helyes választ megkapjátok, ha megválaszoljátok magatokban hány jó barátjával él Holmes a Baker Street-en, esetleg belegondoltok hány tanulmányra utal a BBC Sherlock sorozat A Study In Pink epizódjának címe. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzések: 

1, *  HCA - Szabó Gábor a HCA, azaz a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének alapítója és egyben elnöke

2, A Festményvizsgálati Laboratórium valamint a Magyar Sherlock Holmes Club oldalait a BLOG.HU biztosítja.

FORRÁSOK:
1, Könyvajánló - bdpst24.hu cikk:
Túl a látszaton - a könyv, amely a műkereskedelem szemfényvesztőinek birodalmába vezet
2, A Festményvizsgálati Laboratórium hivatalos honlap:
festmenyvizsgalat.blog.hu
3, Negrelli Andréa website: negrelli-andrea.fr
4, Szabó Gábor filmoperatőr saját oldala: gaborszabo.hu
5, Sherlock bbc oh fortuna - kahmurinam (YouTube videó)

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása